• Dolar
    28.922
  • Euro
    31.341
  • Ç.Altın
    3.198
  • Altın
    1.887
KIRIKKALE
12°

Bakan Karaismailoğlu T15 Tünelini inceledi

​​​​​​​Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı sadece bir hat olmanın ötesinde Türkiye'nin aydınlık geleceğinin en önemli nişanelerinden biridir" dedi.


Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Kırıkkale'nin Yahşihan ilçesinde Ankara-Sivas YHT hattı T15 ve T16 tünellerinde inceleme yaptı. Bakan Karaismailoğlu, ulaşım sektöründe demir yollarına ağırlık verildiğini belirterek, "Son 20 yılda ülkemiz ulaşım ve iletişim altyapısı için harcadığımız 1 trilyon 653 milyar liranın 346,6 milyar lirasını demir yollarımızın imarına ve gelişmesine ayırdık. Mevcut demir yolu ağlarımızın tamamını yeniledik ve demir yollarımıza çağ atlatan projeler gerçekleştirdik. Bu süreçte hızlı tren projeleri, mevcut sistemin yenilenmesi ve modernizasyonu, milli ve yerli demir yolu sanayisinin geliştirilmesi için büyük gelişmeler katettik. Tarihi İpek Yolu'nun canlandırılmasını amaçlayan 'Tek yol tek kuşak' girişiminin en önemli halkasını oluşturan Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattı ve Marmaray ile Pekin'den Londra'ya kadar en güvenli, en kısa, en ekonomik uluslararası demir yolu koridoru oluşturduk" dedi.

'MESAFEYİ 405 KİLOMETREYE DÜŞÜRECEK'

Bakan Karaismailoğlu, 2009'da Ankara ile Eskişehir arasında başlayan yüksek hızlı tren işletmeciliğine, Ankara-Sivas YHT hattının da ilave edilmesiyle Ankara merkezli yüksek hızlı demir yolu ağının önemli parçasının tamamlanacağını kaydedip, "İncelemede bulunduğumuz T15 tünelimiz, Ankara-Kırıkkale-Yozgat-Sivas YHT hattının önemli bir bölümünü teşkil ediyor. Hızlı tren hattımız, saatte 250 kilometre hıza uygun hat özelliğine sahip olacak. Tamamlandığında Ankara-Sivas arasındaki mesafeyi 603 kilometreden 405 kilometreye düşürecek. Ankara-Sivas arası 12 saat olan seyahat süresi ise 2 saate, Ankara-Yozgat arası ise 1 saate inecek. Ankara-Sivas hattımız aynı zamanda Edirne'den Kars'a uzanan doğu-batı hızlı demir yolu koridorunun önemli bir parçası da olacak. Yapım çalışmalarında sona yaklaştığımız Ankara-Sivas YHT hattı projesiyle Kırıkkale, Yozgat ve Sivas illerimizi de yüksek hızlı tren konforuyla tanıştıracağız. Kırıkkale, Yozgat ve Sivas illerimizde yaşayan yaklaşık 1,4 milyon vatandaşımız da yüksek hızlı trenle seyahat etme imkanına kavuşacak" diye konuştu.

'1630 KİLOMETRE RAY SERDİK'

Elmadağ, Kırıkkale, Yerköy, Yozgat, Sorgun, Akdağmadeni, Yıldızeli ve Sivas olmak üzere 8 istasyon bulunduğuna da işaret eden Bakan Karaismailoğlu, şunları söyledi:  "Proje genelinde çok önemli mesafeleri geride bıraktık. Toplam 155 milyon metreküp kazı ve dolgunun yapıldığı projede ilklerin de yaşandığı önemli sanat yapıları inşa ettik. Çok zorlu bir coğrafya üzerinde toplam uzunluğu 66 kilometre olan 49 adet tünel ve 27,2 kilometre olan 49 adet viyadük inşa ettik. 5 bin 125 metreyle projenin en uzun tünelini Akdağmadeni bölgesinde, 2 bin 220 metreyle en uzun demir yolu viyadüğünü ise Çerikli Kırıkkale'de inşa ettik. 90 metreyle Türkiye'nin en uzun açıklığa sahip demir yolu viyadüğü ile 88 metre yükseklikle Türkiye'nin en yüksek ayağa sahip demir yolu viyadüğü de Elmadağ'da inşa edildi. Hızlı tren hattımızda ilk defa yerli ray kullanarak toplam 1630 kilometre ray serimi yaptık. 138 kilometre beton yolla tünellerde ilk balastsız yol (beton yol) uygulaması gerçekleştirdik. Yine proje kapsamında Sivas'ta yerli ve milli buz önleme ve buz çözme tesisi yaptık. Bildiğiniz üzere projenin 315 kilometrelik Balışeyh-Sivas kesiminde test ve sertifikasyon işleri de dahil olmak üzere tüm çalışmaları daha önceden tamamlamıştık. Şu anda kalan 78 kilometrelik Kayaş-Balışeyh arasındaki çalışmalara süratle devam ediyoruz. Buradaki işlerimiz de 'Bitti' diyebiliriz. Bu kesimde bulunan son tüneli de tamamladık. Üstyapı, elektrifikasyon ve sinyalizasyon çalışmalarında da son aşamaya geldik. En kısa zamanda çalışmalarımızı tamamlayacağız. Artık hızlı tren konforuyla seyahat etme imkanına Sivas, Yozgat ve Kırıkkale'de ikamet eden vatandaşlarımızın da kavuşmasını hedefliyoruz. Projemiz aynı zamanda ihalesini yaptığımız Ankara-Kayseri YHT hattımızın Ankara-Yerköy kesimini de kapsamaktadır. Ankara-Sivas YHT hattı sadece bir hat olmanın ötesinde Türkiye'nin aydınlık geleceğinin en önemli nişanelerinden biridir."

T15 Tüneli ziyaretinin ardından Yüksek Hızlı Tren (YHT) Kırıkkale Garı’nın yapım çalışmalarını inceleyen Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, burada çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı. Daha sonra Yahşihan Köprülü Kavşağı’nı ziyaret eden Bakan Karaismailoğlu burada yaptığı konuşmada, “Kırıkkale’de devam eden önemli karayolu projelerinden biri olan Yahşihan Köprülü Kavşağı’ndaki çalışmalarımızı yerinde inceliyoruz. Cumhurbaşkanı’mızın ‘Yol Medeniyettir’ diyerek bizlere açtığı yolda, vatanımıza ve milletimize kar kış demeden hizmet etmeye devam ediyoruz. Ülkemizi yarınlara taşıyacak büyük projeleri hayata geçirerek yurdumuzun geleceğine ışık tutuyoruz. Bakanlığımız bünyesindeki en önemli hizmet kollarından birisi olan karayolu taşımacılığı, ülkeler için en vazgeçilmez ulaşım modlarından biridir. Hem uluslararası hem de yurt içi yük ve yolcu taşımacılık faaliyetlerinde kilit bir rol oynamakta ve adeta lojistik sistemin kılcal damarı olarak hayati bir fonksiyon üstlenmektedir. Karayolları, çağın ihtiyaçlarına uygun inşa edilmiş projeler sayesinde ülkelerin çehresini aydınlattığı gibi uluslararası pazarlarda rekabet avantajının elde edilmesinde de büyük bir rol oynuyor” dedi.

Karaismailoğlu konuşmasının devamında ise, “Bu sayede ekonomiye doğrudan katkı sağlayan, yüksek kalitede, kesintisiz,  konforlu ve en üst düzeyde güvenlik hizmet sunan,  yenilikçi değerlerle bezenmiş,  eşit, dengeli, sürdürülebilir kalkınma hamlelerinin öncüsü olan Bakanlığımız, herkes için etkin bir karayolu ulaşım imkânı için gece gündüz çalışmaktadır. Cumhurbaşkanı’mız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ülkemizin ulaşım ve iletişim altyapısına 1 trilyon 653 milyar liranın üzerinde yatırım yaptık. Türkiye’nin dört bir köşesinde hizmet ve eser fırtınası estirdik, estiriyoruz. Öncülük ettiğimiz bu yatırımlar arasında, yüzde 60 ile büyük pay karayollarına aittir.  2003-2022 yılları arasında karayolları için 995 milyar 900 milyon lira tutarında yatırım yaptık. Başkalarının 100 yılda yapamadığı dev projeleri, dünya çapındaki eserleri 20 yıl gibi bir sürede tamamlayarak yalnızca ülkemizin değil, dünyanın da hizmetine sunduk. Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim, Osmangazi ve 1915 Çanakkale Köprüleri ile İstanbul-İzmir, Ankara-Niğde ve Kuzey Marmara Otoyolları gibi özellikle ileri teknoloji gerektiren büyük ölçekli karayolu eserleri sayesinde gösterdiğimiz başarılarla ülkemizi uluslararası bir koridora çevirdik. Dünyayı Türkiye’ye bağladık. Ülkemizi bölünmüş yollar, otoyollar, mega projeler ve akıllı ulaşım sistemleriyle çağın ilerisine taşıdık”

2003 yılı öncesi 6 bin 100 kilometre uzunluğundaki zor ayakta duran bölünmüş yol ağının, 29 bin kilometreye çıkarıldığının altını çizen Bakan Karaismailoğlu, “2053'e geldiğimizde ise bölünmüş yollarımız 38 bin kilometreyi aşacak. Yol vermeyen vadileri viyadüklerle, dağları tünellerle aştık.  Yol güvenliğini sağladık; insanımızın malını, her şeyden önemlisi de canını koruduk. Ayrıca; 3 bin 665 kilometre bölünmüş yol inşaatımız da devam ediyor. Ayrıca, 458 kilometre uzunluğunda 127 karayolu tüneli,  80 kilometre uzunluğunda 488 köprü ve viyadük inşa ediyoruz. Türkiye Yüzyılı’nın işaret fişeği olacak 2023 yılında; 93 kilometresi otoyol olmak üzere 401 kilometre bölünmüş yol, 34 kilometre tünel,  24 kilometre köprü ve 1.378 kilometre bitümlü sıcak karışım kaplama yol yapmayı planlamaktayız.  Bu hedeflerle 2023 yılı sonunda 3 bin 726 kilometresi otoyol olmak üzere toplam bölünmüş yol ağımızı 29 bin 392 kilometreye,  köprü ve viyadük uzunluğunu 771 kilometreye,  tünel uzunluğumuzu ise 720 kilometre ye ulaştıracağız. Yahşihan Köprülü Kavşağı ile de bu hedeflere bir adım daha yaklaşıyoruz. Yozgat-Sivas üzerinden Doğu’ya, Çorum üzerinden Orta Karadeniz’e, Kayseri üzerinden Doğu Akdeniz ve Güneydoğu’ya uzanan yolların kavşak noktasında yer alan Kırıkkale, Başkentimiz Ankara’nın doğuya açılan kapısıdır.  Ülkemizde sağlanan istikrar ortamı sayesinde özellikle son yıllarda yapılan büyük sanayi yatırımları Kırıkkale’mizi bölgesindeki önemli ticaret merkezlerinden biri haline gelmiştir”

Bakan Karaismailoğlu, “Son 20 senede Kırıkkale’nin ulaşım ve erişim yatırımları için yaklaşık 8 milyar 355 milyon TL harcadık. 2003 yılına kadar sadece 39 kilometre bölünmüş yolu vardı, 235 km’ye çıkardık. Yapım çalışmalarında sona yaklaştığımız Yahşihan Farklı Seviyeli Kavşağı ile de il, ilçe ve sanayi merkezlerine daha hızlı ve güvenli bir ulaşım tesis edeceğiz. Projemiz; Ankara İlinin, doğusunda bulunan 47 şehir ile ulaşımını sağlayan Ankara-Kırıkkale Devlet Yolu’nun 13 ile 16 kilometreleri arasındadır. İşin kapsamında 1 köprülü kavşak ve 3 kilometre yol yer almaktadır. Yahşihan Farklı Seviyeli Kavşağı’nı 6 açıklıklı ve 190 metre uzunluğunda inşa ediyoruz. Sinyalize hemzemin kavşak olarak hizmet veren kavşağın tamamlanmasıyla il, ilçe ve sanayi merkezlerine daha hızlı ve güvenli bir ulaşım sağlanacak.  Transit trafikte yaşanan gecikmeler ortadan kaldırılacaktır. Şu anda mevcut trafik akışını ihale bünyesinde yaptığımız servis yollarından sağlıyoruz. Hızla, titizlikle, üstün bir çabayla sürdürdüğümüz çalışmalar sonucunda projemizi 2023 Nisan ayında bitirerek milletimizin hizmetine sunacağız. Karayolu ağımıza yaptığımız yatırımlar, mühendisinden işçisine, teknisyeninden yüklenicilerimize kadar bir bütün olarak ortaya koyduğumuz irade, emek ve alın terinin ürünüdür.  Güçlü bir ulaştırma sisteminin ülkemizde inşa edilmesinde önemli görevler üstlenerek toplum refahına hizmet eden herkese teşekkür ediyorum.  Bundan sonraki süreçte de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, 2053 ve 2071 hedefleri doğrultusunda daha nice büyük ulaştırma projesini hayata geçirerek halkımıza hizmet etmeyi sürdüreceğiz” dedi.

İlginizi Çekebilir

Fuat Oktay: Asla bölgecilik, mezhepçilik yapmadık

İlginizi Çekebilir

Kırıkkale’de YHT seferlerinin biletleri tükendi

İlginizi Çekebilir

YHT Garında hazırlıklar tamamlandı

Haber Yorumları

Yorum Yaz

31454

Hakkımızda

Kırıkkale'nin En İyi Haber Sitesi yasal ve tarafsızlık bir şekilde yayın hayatına emin adımlarla devam ediyor. kirikkalem.net, Kırıkkale haberleri, Kırıkkale güncel Kırıkkale haberleri, son dakika Kırıkkale haberi ve gelişmeleri, Kırıkkale hava durumu, Kırıkkale namaz vakitleri ve Kırıkkale Büyük Anadoluspor ve Kırıkkalespor haberlerini okuyucuları ile anlık buluşturur.

Sayfalar

İletişim

kirikkalem.net

kirikkalemnet@gmail.com

-

-